HannuTakkula

Ranskan tehtävä TTIP-kantansa selväksi

TTIP-neuvotteluiden jatko on vaakalaudalla Ranskan kauppaministerin vihjailtua vapaakauppasopimusneuvotteluiden lopettamisella.  TTIP-neuvotteluista ei saa tehdä populistista vaaliasetta, joka halvaannuttaa EU:n kauppapoliittisen päätöksenteon.

Viime viikolla Ranskan kauppaministeri Matthias Felk kertoi Ranskan vaativan Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen välisten vapaakauppaneuvotteluiden (TTIP) lopettamista. Kuitenkin tänään Ranskan entinen presidentti, keskustaoikeistopuolueen Nicolas Sarkozy lausui, että neuvotteluja tulisi jatkaa vasta Yhdysvaltojen presidentinvaalien jälkeen.

Keskustelu Ranskan väläyttämästä TTIP-sopimuksen neuvottelujen lopettamisesta on huolestuttava. Ranskalaisten on ymmärrettävä, ettei tässä vaiheessa ole asiallista uhkailla sopimuksen lopettamisella.  Ranskalaisten on vakavasti ilmoitettava, mikäli he eivät tätä sopimusta aio tukea, sillä emme tarvitse Brexitin jälkeen toista EU:n päätöksentekoa halvaannuttavaa populistista tempausta.

TTIP-sopimuksen täydellinen täytäntöönpano edellyttää sekä Euroopan parlamentin että kaikkien jäsenmaiden kansallisten parlamenttien hyväksyntää Mikäli yhden jäsenmaan kansallinen parlamentti ei hyväksy sopimusta, se ei tule voimaan. Populismin seurauksena vuosien neuvottelutyö voi valua hukkaan.

TTIP neuvotteluihin on käytetty valtavasti resursseja. Ranskalaisten on nyt annettava virallinen vastaus aikovatko he äänestää sopimusta vastaan. Meidän on turha käyttää enempää voimavaroja sopimukseen, jota ei voida lopullisesti hyödyntää.

Soutaminen ja huopaaminen ei kannata,  sillä EU:lla on kaupan osalta kasvun mahdollisuuksia myös muualla maailmassa. Esimerkiksi vapaakauppasopimusneuvottelut Australian ja Uuden-Seelannin kanssa on ollut turhan kauan odotustilassa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän TerhiSimola kuva
Terhi Simola

"Ranskalaisten on ymmärrettävä, ettei tässä vaiheessa ole asiallista uhkailla sopimuksen lopettamisella. " Millä ihmeen sopimuksen lopettamisella? Missä sellainen on? Jossain pöytälaatikossako? Neuvotteluja käsittääkseni vasta on käyty.

Käyttäjän JaniHtnen kuva
Jani Hätönen

Mitäs jos näin alkuun Kepu, Demarit kertoisivat selkeän kantansa TTIP sopimukseen ja sen hyväksyttävyyteen nykysisällöllä?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Neuvottelutulostahan ei ole. Sopimukseen ei voi ottaa kantaa. On kuitenkin selvä, etteivät Ranskan ja Saksan ministerit ihan kevein perustein tule julkisuuteen sanomaan, että amerikkalaisten kanssa neuvotteleminen näyttää toivottomalta.

Käyttäjän LeoCarena kuva
Leo Carena

Johan on merkillistä miten brexitin jälkeen kaikki, jotka kehtaa arvostella EU:ta ovat nyt populisteja. Ranskan kauppaministeri Fekl (ei Felk) on sosialisti. Professori Martti Koskenniemi, joka varoitti TTIP:n riskeistä mm. sen sisältyvän välimiesmenettelyn ja myös ruokaturvan osalta, ei hänkään voi pitää populistina. Näyttää vahvisti siltä, että EU:n eliitit, joita Takkulakin kritiikittömästi uskoo, yrittävät leimata toisinajattelevia ihmisiä Euroopassa noin vain populisteiksi. Näinhän toimii EU-johtajien ja meppien mielestä demokratia?

Mitä kaikkea luvattiin EU:hun liittymisestä ja myöhemmin yhteisvaluutan euron käyttöön ottamisesta: hyvinvointia, kilpailukykyä, työllisyyttä, kasvua, tasa-arvoa, vapaakauppasopimusten myötä lisää vientiä yms. Ja missä nyt ollaan Suomessa, Hannu Takkula? Joskus tullaan vain pisteeseen kun usko alkaa horjua.

Suomi, ikävä kyllä, ei voi neuvotella vapaakauppasopimuksista vaan on antanut neuvotteluvaltakirjan Euroopan Unionille. EU:n neuvottelijat taas ovat kansainvälisissä asioissa jo aikaisemmin osoittautuneet huonoiksi neuvottelijoiksi. On nimittäin eri asia neuvotella oman maan edun puolesta tai olla virkamies, joka neuvottelee lähinnä oman työnantajan puolesta, virka-aikana ja ilman sen suurempia ihanteita. Ainakin britit ovat huomanneet tämän ja sanoivat EU:lle hyvästi.

Jukka Laine

Sekä Stubbin että työntekijäjärjestöjen mukaan TTIP:n solmiminen on tärkeää, jotta Yhdysvallat ja Eurooppa voivat jatkossakin päättää yhdessä "maailmantalouden normeista" Kiinan tai Venäjän sijaan.

http://www.taloussanomat.fi/politiikka/2016/07/24/...

Juha-Pekka Hyttinen

Lisää kapuloita Uuden Maailmanjärjestyksen rattaisiin. Toivoa vaan soppii milloin köyhät oppii, että sitä vastaan on turha pullikoida.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

"Populismin seurauksena vuosien neuvottelutyö voi valua hukkaan." Kun neuvottelut aloitetaan on tarkoituksena jonkin tavoitteen saavuttaminen.

Jos neuvottelujen tulos johtaa siihen, että tätä ei voida toeteuttaa. Miten työ voi silloin mennä hukkaan? Jos tämä on peruste....

Jukka Laine

Onko TTIP:n tarkoitus toimia vastavoimana BRICS maille. USA tarvitsee Eurooppaa enemmän kuin Eurooppa Yhdysvaltoja?

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kuten varmasti tiedät, USA neuvottelee samaniakaisesti TPP:stä ja TTIP:stä. Toivottavasti ranskalaisten ja saksalaisten lausunnot ovat eurooppalaista neuvottelutaktiikkaa.

Jukka Laine

Maailma jakautuu klikkeihin ja Afrikan kaltainen maanosa esimerkiksi on jatkossakin eristetty. Heidän tuotteensa eivät pääse markkinoille.

Suuryritysten valta kasvaa kauppa-ja taloussodassa. Idealisti toivoisi yhteisiä sääntöjä kaikille. Lännessä yhteiset säännöt nähdään uhkana globalisaatiokehityksen takia, kun pääomat ja taloudellinen valta siirtyvät Aasiaan?

Ei nähdä mahdollisuuksia enää globalisaatiokehityksessä vaan uhkakuvia. Tämä jakaa mielipiteitä ja siksi varmasti neuvottelutkin ovat hyvin hankalia. Kiinalaisten asenteet länttä kohtaan ovat kiristyneet subprime-kriisin jälkeen. Tai luottamus on heikentynyt ja kaupan vaatimukset kiristyneet.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tässä on ajankohtainen asiantuntijakuvaus eurooppalaisesta näkökulmasta:

https://eutopialaw.com/2016/09/12/the-ttip-negotia...

Toimituksen poiminnat