WTO-terveiset Genevestä – kolme pointtia Euroopan Unionille

Tällä viikolla WTO:n Public Forum tarjosi jälleen kolmessa päivässä läpileikkauksen kauppapolitiikan tämän hetkisistä näkymistä.

WTO:n johtaja Roberto Azevedon analyysi maailmankaupan yleistilanteesta on kriittinen. Maailmankaupan taloudellinen kasvu on 2008 talouskriisin jälkeen poikkeuksellisen heikkoa. Genevässä maailmankaupan analyytikot ennustavat, että maailmankaupan kylmä talvi jatkuu yhä. Kiinan kysyntä ei vedä. Afrikka ja Etelä-Amerikka eivät vielä tarjoa mahdollisuuksia viennin kasvamisen osalta. Myös Euroopassa muutkin kuin terästeollisuus kärsivät heikosta markkinatilanteesta. Tässä taloustilanteessa Suomen on pidettävä huoli oman teollisuutensa kilpailukyvystä ja edistettävä EU:n pyrkimyksiä tasapainoisiin vapaakauppasopimuksiin.

Taloudellisen kasvun edistäminen edellyttää nyt kauppapolitiikan uudelleenarviointia. Jäin Genevessä pohtimaan, mitä EUn tulisi tehdä tässä vaikeassa tilanteessa? 

Ensinnäkin PK-yritykset tulee ottaa huomioon paremmin ja näille yrityksille on luotava uusia mahdollisuuksia rahoitukselle. Kauppapolitiikka palvelee edelleen suurelta osin suuryrityksiä, joille kaupanesteet eivät ole suhteessa yhtä vaikeita ylittää kuin PK-yrityksille.

Toiseksi kauppapolitiikasta on pystyttävä keskustelemaan faktapohtaisesti. EU:ssa Kanadan ja Euroopan unionin vapaakauppasopimus CETA on nyt etenemässä ratifioitavaksi jäsenmaiden parlamentteihin, jotka kohtaavat kansalaisyhteiskunnan paineen. Tämä on mielenosoitusten myötä ollut havaittavissa ympäri Eurooppaa. Nyt on äärimmäisen tärkeää, että keskustelu jäsenmaiden parlamenteissa ja mediassa käydään faktoihin eikä populismiin pohjautuen. Euroopassa Brexit ja Yhdysvalloissa Trumpin kannatuksen nousu ovat merkkejä siirtymisestä poliittisessa keskustelussa totuuden jälkeiseen aikaan. EU:n talous ei kestä jo neuvoteltujen vapaakauppasopimusten kaatumista.

Kolmanneksi globalisaation edetessä kaupan tulee olla kestävää. Maataloussektorilla meidän tulee tunnustaa, ettei omavaraisuus enää ole mahdollista. Siksi tarvitsemme kauppasopimuksia, joilla kestävällä tavalla varmistamme ruuan saatavuuden myös jatkossa.

 

 

HannuTakkula
Keskusta

Kasvatustiedeiten tohtori ja Euroopan parlamentin jäsen. Euroopan parlamentissa kansainvälisen kaupan valiokunnan ja talousarviovaliokunnan jäsen sekä maatalous- ja aluekehitysvaliokunnan varajäsen.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu