HannuTakkula

Parlamentin LULUCF-äänestys on suomalaisen vaikuttamisen työvoitto

Euroopan parlamentin LULUCF-äänestyksessä meni läpi suomalaisten räätälöimä ja kannattama muutosehdotus, jonka perusteella tulevaisuuden metsien käyttöä ei sidota menneisyyden hakkuiden intensiivisyyteen. Tämä tarkoittaa, että Suomen hiilinielu ja kestävä metsänhoito tunnustetaan.  

  
Se on myös suuri helpotus niin niin biotalouden investoinneille kuin Suomen valtiolle, joka on määrittänyt kunnianhimoiset tavoitteet biopohjaisille liikennepolttoaineille ja uusiutuvalle energialle.


Äänestystulos on suomalaisen vaikuttamisen työvoitto. Se on osoitus siitä, että pitkäjänteinen vaikuttamistyö Brysselissä tuo tulosta. Suomalaiset välittivät tietoa kestävästä metsänhoidosta yhdessä rintamassa kiitettävästi lukuun ottamatta vihreän laidan meppejä, jotka vetivät omaa linjaansa.  Myös ministeriöt ja sidosryhmät ansaitsevat tunnustuksen aktiivisesta työstä.


ALDE-ryhmän neuvottelijana toiminut Nils Torvalds ansaitsee vaikuttamistyössä erityisen kiitoksen, sillä hän oli ratkaisun löytymisessä keskeisessä asemassa. Torvalds onnistui neuvottelemaan kompromissin, jolla myös osa metsien käyttöön epäilevästi suhtautuvista mepeistä saatiin kompromissiehdotuksen taakse. Kyseinen muutosehdotus hyväksyttiin äänin 365-310.


Tärkeintä on, että komission järjettömästä ajatuksesta sitoa hiilinielulaskennat menneisyyden metsien käytön intensiivisyyteen luovuttiin. Se on myös linjassa maatalousvaliokuntien ja teollisuusvaliokuntien lausuntojen kanssa, joita ympäristövaliokunta ei aiemmin ollut mietinnössään kuullut. Minun oli ryhmämme maatalousvaliokunnan neuvottelijana helppo hyväksyä tämä kompromissi.


Parlamentin täysistunto hyväksyi maininnan myös siitä, että metsien tulee pitkällä aikavälillä kasvaa enemmän kuin niitä hakataan. Tämä kirjaus vastaa Suomessa jo vuosikymmenien ajan toteutettua kestävää metsänhoitoa. Ajatuksen kirjaaminen mietintöön oli kuitenkin ratkaisevaa kompromissin löytymiseksi ympäristövaliokunnan saksalaisen raportoijan Norbert Linsin kanssa.


LULUCF-asetuksen käsittely etenee seuraavaksi Euroopan komission, parlamentin ja neuvoston välisiin kolmikantaneuvotteluihin. Vaikuttamistyö jatkuu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Surkeaa että Suomen pitää anoa EU:lta miten metsiämme hoidetaan. Vieläkö joku väittää Suomen olevan itsenäinen ja suvereeni valtio?

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

lainaus:
Torvalds onnistui neuvottelemaan kompromissin

Ja mitä Suomi joutuu maksamaan kompromissista? "Ilmaisia" kompromisseja ei ole.

Käyttäjän JaliKarjalainen1 kuva
Jali Karjalainen

No sitten voimme rauhassa pohtia biojalostustakin tännekin Kainuuseen. Kokoomuksen ja Keskustan ja Ruotsalaisten ja demareiden pitää huolettia siitä, että metsissä säilyy työpaikat ja samalla metsiä hoidetaan ja hakataan mutta ei raiskata ja että metsätalous antaa meille hyvivointiakin ja samalla pitää edistää tutkimusta ja luontoarvoja pitää myös vaalia ja virkistyskäyttöä

Toimituksen poiminnat